AlbertsKleve BNO  |  iepenlaan 25  |  9401 LS Assen  |  (0592) 318 881  |  e-mail

Drents Museum

Iran – Bakermat van de beschaving

Grafische vormgeving van de tentoonstelling Iran – Bakermat van de beschaving. Vormgeving omvat openingswand, wanden met kaarten en foto’s, tapijtwanden, belettering en bijschriften, fotobewerking rotswand, glas-in-lood prints. Ruimtelijk ontwerp: Perspekt, Haarlem. Foto’s: Sake Elzinga, Assen

Drents Museum over de tentoonstelling: Het is alsof je rondstruint in een sprookjesachtige bazaar in Isfahan en stuit op allerlei exclusieve koopwaar. In de grote archeologische tentoonstelling Iran – Bakermat van de beschaving sta je als bezoeker oog in oog met circa 200 unieke vondsten uit Iran. Gouden drinkbekers en sieraden, bronzen wapens, kleitabletten met spijkerschrift en prachtig beschilderd aardewerk laten je het spoor volgen van de geschiedenis van een van de oudste en meest bijzondere culturen ter wereld. Lang zijn deze schatten voor de westerse wereld verborgen gebleven. Een groot deel is nooit eerder in Nederland getoond en zelfs nog nooit eerder buiten Iran te zien geweest.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Uit de media: maart 2019

Drents Museum wint Amerikaanse kunstprijs voor expositie over Iran

Het Drents Museum heeft in New York een van de Global Fine Art Awards gewonnen. Met de tentoonstelling Iran – Bakermat van de beschaving sleepte het in Assen gevestigde museum de Youniversal Award in de wacht.

De expositie van conservator Vincent van Vilsteren, die vorig jaar te bezoeken was, staat met 115.000 bezoekers in de top drie van best bezochte archeologische tentoonstellingen van het Drents Museum en kreeg van het publiek een 8,9.

De tentoonstelling bestond uit 194 schatten; met name goud en aardewerk van het nationaal museum van Iran in Teheran en de Iraanse organisatie voor cultureel erfgoed. De objecten die werden getoond, stammen uit de periode van 7000 voor Christus tot 1600 na aanvang van onze jaartelling.

De winnende expositie was de laatste die de inmiddels gepensioneerde Van Vilsteren voor het museum maakte. Eerder bezorgde hij het museum een nominatie met de tentoonstelling The Great Liao.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Terug naar het overzicht