AlbertsKleve BNO  |  iepenlaan 25  |  9401 LS Assen  |  e-mail

Stichting Struikelstenen

De namen blijven genoemd

Ontwerp en opmaak boek De namen blijven genoemd – Struikelstenen in Assen

Sinds 2012 heeft de Stichting Struikelstenen Assen 420 stenen gelegd voor omgebrachte joden en verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig heeft het idee van de Stolpersteine bedacht: voor ieder adres waar het slachtoffer als laatste woonde, getuigt een klein messing plaatje van zijn aanwezigheid, zijn geboortedatum, plaats en datum van overlijden.

Even stilstaan en een kleine buiging maken om het steentje te kunnen lezen, vanuit de gedachte dat zolang de naam genoemd wordt, de persoon niet wordt vergeten.
In dit boek staan de namen van alle slachtoffers en plattegronden met de plaatsen waar zij hebben gewoond. Nu zij allen een struikelsteen hebben gekregen was dit het geëigende moment om dat via dit boek vast te leggen.
Achter alle namen zitten nabestaanden, soms direct, soms op veel verdere afstand. Veelal zijn zij bij onthullingen aanwezig geweest. Voor allen hebben de struikelstenen grote betekenis. Dat laten getuigenissen die in dit boek zijn opgenomen indringend zien.

Terug naar het overzicht